Granola
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka mieszanki orzechów
- ½ szklanki pestek słonecznika
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki suszonych bananów
- ½ łyżeczki soli
- 1 białko jajka
- ½ szklanki oleju
- ⅓ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki. Owoce suszone i orzechy warto pokroić na mniejsze, ale niezbyt drobne kawałki.
Olej łączymy z miodem, natomiast białko lekko ubijamy na pianę. Do suchych składników nalewamy mieszankę z olejem, mieszamy całość, następnie dodajemy białko i ponownie łączymy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, masę przesypujemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Wstawiamy granolę do pieca na ok. 30 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy granolę do całkowitego wystudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Następnie dzielimy na kawałki, łamiąc palcami i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W