Croque madame

Croque madame
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • 2 jajka
  • 50-60 g sera cheddar lub mimolette
  • łyżka musztardy dijon
  • 5-7 plastrów szynki z indyka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Beszamel:
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki masła
  • 20 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Do zasmażki małym strumieniem dolewamy mleko, ciągle mieszając. Beszamel mieszamy dopóki nie zgęstnieje, aby nie przywarł od spodu. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Kromki chleba z jednej strony smarujemy musztardą. Masło roztapiamy na patelni. Na środku patelni układamy 2 kromki musztardą do góry. Na nich kładziemy warstwę sera, na niej kawałki szynki z indyka. Całość posypujemy kolejną warstwą sera i przykrywamy kromką chleba (tym razem musztardą do dołu). Kanapki smażymy z obu stron na patelni. 

Następnie kanapki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy beszamelem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Zapiekamy, aż beszamel się zapiecze i pojawią się na nim ciemne ślady. 

Jajka smażymy na patelni, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie kremowe. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Kanapki układamy na talerzu, na górze układamy jajko sadzone, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA