Halibut ze zrumienionym masłem

Halibut ze zrumienionym masłem
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:




Ciecierzyca:
150 g ciecierzycy
1 cebula
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
pół miarki zielonych oliwek bez pestek
garść posiekanej natki pietruszki
sok i skórka z 1 cytryny

Namoczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć i przelać, włożyć do garnka z cebulą i liściem laurowym. Zalać składniki wodą, na tyle, żeby nie wystawały. Zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 45 minut. Odsączyć, wyjąć cebulę i liść laurowy.
Rozgrzać oliwę i lekko przesmażyć czosnek, przez ok. pół minuty. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz, do podgrzania. Miejscami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając część ciecierzycy w całości. Zdjąć z gazu, wmieszać oliwki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Dodać soku cytrynowego do smaku. Skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Podawać jako bazę do ryby bądź drobiu.

Marchewka:
8 cienkich marchewek
oliwa
2 łyżki lekko pokruszonych ziaren kminu
sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Przekroić marchewki wzdłuż, pozostawiając trochę naci. Wrzucić na blachę z oliwą, pokruszonym kminem, solą i pieprzem. Zapiekać, aż marchewki zmiękną i będą miały złociste brzegi, zazwyczaj przez ok. pół godziny. Powinny mieć lekko chrupiący wierzch.

Halibut:
125 g niesolonego masła
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
4 filety z halibuta po ok. 100 g
sól i pieprz

Roztopić masło i smażyć, aż zbrązowieje i zacznie się pienić. Wkropić soku z cytryny i odstawić.
Rozgrzać oliwę na patelni. Przyprawić filety z obu stron, położyć na patelnię i smażyć 4 minuty. Odwrócić, przykryć i smażyć jeszcze 4 – 6 minut. Podawać skropione brązowym masłem.

Prezentacja:
Nałożyć na półmisek stosik pokruszonej ciecierzycy z oliwkami. Ułożyć na nim rybę i przybrać marchewką.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA