Teryna warzywna
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 8 liści botwiny
- sól i pieprz
- 110 g różyczek kalafiora
- 110 g groszku
- 110 g marchewki
- 110 g czerwonej papryki
- 40 g tartego parmezanu
- 5 jajek
- 550 ml gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić ją. Zblanszować przez minutę liście botwiny. Wyjąć je i natychmiast spłukać lodowatą wodą, żeby nie straciły koloru. Ułożyć na ręczniczku i dokładnie osuszyć. Terynę nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym. Ułożyć liście tak żeby zupełnie zakryły dno i boki. Powinny zwisać przez krawędź, żeby można nimi było zakryć wierzch potrawy. 
W tym samym garnku z osoloną wodą ugotować kolejno do miękkości kalafior, groszek i marchewkę. Wyjmować i natychmiast schładzać w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Dobrze odsączyć. Opiec paprykę do miękkości, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić.
Teryna ma 5 warstw, które układamy kolejno. Najpierw wrzucamy do blendera kalafior, jajko i ćwierć miarki śmietany. Miksujemy na gładkie puree. Przekładamy do miseczki. Myjemy blender i tak samo postępujemy z następnymi składnikami, odstawiając zmiksowane w kolejnych miseczkach. Wkładamy do miksera ostatnie jajko, ćwierć miarki śmietany oraz parmezan i miksujemy. Solimy i pieprzymy wszystkie składniki. Jeśli będziemy nalewać masy, zmieszają się, więc należy nakładać je łyżką. Zaczynamy od marchewki – nakładamy ją na całe dno. Następnie idzie kalafior, a po nim groszek. Nałożyć równo masę z parmezanem i zwieńczyć wszystko warstwą papryki. Gdyby któreś warstwy się zmieszały, nie martwcie się – smak się od tego nie zmieni, a niektórzy są zdania, że tak jest ładniej. Założyć zwisające części liści na wierzch. Piec w kąpieli wodnej w temp. 180° do stężenia, przez dobrą godzinę. Wyjąć terynę z kąpieli. Ostudzić na kratce i w miarę możności pozostawić przez noc w lodówce. Wyjmujemy ją pół godziny przed podaniem, wykładamy odwróconą na deskę lub półmisek. Podajemy w plastrach.
					W tym samym garnku z osoloną wodą ugotować kolejno do miękkości kalafior, groszek i marchewkę. Wyjmować i natychmiast schładzać w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Dobrze odsączyć. Opiec paprykę do miękkości, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić.
Teryna ma 5 warstw, które układamy kolejno. Najpierw wrzucamy do blendera kalafior, jajko i ćwierć miarki śmietany. Miksujemy na gładkie puree. Przekładamy do miseczki. Myjemy blender i tak samo postępujemy z następnymi składnikami, odstawiając zmiksowane w kolejnych miseczkach. Wkładamy do miksera ostatnie jajko, ćwierć miarki śmietany oraz parmezan i miksujemy. Solimy i pieprzymy wszystkie składniki. Jeśli będziemy nalewać masy, zmieszają się, więc należy nakładać je łyżką. Zaczynamy od marchewki – nakładamy ją na całe dno. Następnie idzie kalafior, a po nim groszek. Nałożyć równo masę z parmezanem i zwieńczyć wszystko warstwą papryki. Gdyby któreś warstwy się zmieszały, nie martwcie się – smak się od tego nie zmieni, a niektórzy są zdania, że tak jest ładniej. Założyć zwisające części liści na wierzch. Piec w kąpieli wodnej w temp. 180° do stężenia, przez dobrą godzinę. Wyjąć terynę z kąpieli. Ostudzić na kratce i w miarę możności pozostawić przez noc w lodówce. Wyjmujemy ją pół godziny przed podaniem, wykładamy odwróconą na deskę lub półmisek. Podajemy w plastrach.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek