Dutch Baby
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki, Śniadania
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki
- 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- masło klarowane
- kilka śliwek węgierek, malin lub innych ulubionych owoców
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka ogrzewamy, np. wkładając je do garnka z ciepłą wodą. Mleko delikatnie podgrzewamy. Te składniki muszą być ciepłe! Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Do blendera (stojącego, z kielichem) wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól. Na gazie stawiamy żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika.
Podgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzamy po niej 2 łyżki masła. Mieszankę składników z blendera krótko miksujemy (4 sekundy) na jednolitą masę i wlewamy powoli na patelnię. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Wyjmujemy z piekarnika i polewamy resztą klarowanego masła. Posypujemy cukrem pudrem (koniecznie, bo sam omlet nie jest słodki) i kroimy na porcje. Na talerzykach skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z powidłami, syropem klonowym, cukrem pudrem, miodem, owocami i z czym tylko sobie życzymy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź