Rosti z gulaszem z grzybów

Rosti z gulaszem grzybowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki, Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz z grzybów:
  • 500 g mieszanych grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake lub w sezonie leśne)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • kieliszek czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g polędwicy wołowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rosti:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo, w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebule wymieszać z ziemniakami i posolić. Trzy łyżki oleju rozpuścić na patelni, dodać warzywa i tak długo smażyć, mieszając na patelni, aż wchłoną tłuszcz.

Uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem gulaszu.

Gulasz z grzybów:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i całość przesmażyć przez 3-4 minuty. Podlać winem, dodać mąkę ryżową, tymianek, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Podlać wodą lub wywarem warzywnym, wymieszać i dusić około 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

W tym czasie pokroić polędwicę w paski, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przesmażyć około dwie minuty, cały czas mieszając. Mięso dodać do połowy gulaszu i wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA