Bliny z sałatką śledziową

Bliny z sałatką śledziową
Oceń przepis:
68 ocen Średnia ocena: 3.20

Składniki:

Sałatka śledziowa:
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru, dolewamy szklankę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i wlewamy podrośnięte drożdże oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, a na koniec łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę ze śledzia. Płaty ryby moczymy przez noc w wodzie, następnie dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Melona kroimy drobno, zioła szatkujemy, łączymy ze sobą śledzie, melona, poszatkowaną cebulkę i pieprz, świeży imbir.
Dodajemy miód, musztardę, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się sałatka przegryzła.
Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niedużą ilością tłuszczu. Podajemy gorące z sałatką ze śledzia, łyżką gęstej śmietany i dekorujemy kiełkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA