Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- naleśniki
- 6 bananów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z 2 pomarańczy
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 50 g rodzynek
- 50 ml rumu
- 1-2 krople esencji rumowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Banany obierz ze skórki i pokrój na średnie kawałki. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rodzynki obierz z ogonków. Na patelni roztop masło i usmaż banany, aż się zrumienią. Dodaj rodzynki, brązowy cukier i sok z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć dolej esencję rumową. Podgrzewaj na małym ogniu, jeszcze chwilę. Odlej cały sos z patelni do miseczki. Odcedź farsz, a resztę sosu podgrzewaj na patelni. Kiedy naleśniki będą już przygotowane dolej rum. Naleśniki napełnij farszem. Zawiń u góry formując sakwę. Zepnij szczyt naleśnika wykałaczką, a następnie końce wykałaczki zabezpiecz rodzynkami. Przed podaniem naleśników, sos z patelni podgrzej, podpal dodany rum. Polej przygotowane sakwy naleśnikowe. Podawaj płonące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W