Zapiekanka kukurydziana ze swojską kiełbasą i smażonymi grzybami

Zapiekanka kukurydziana ze swojską kiełbasą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki

Składniki:

  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 50 dkg kiełbasy z dziczyzny
  • 30 dkg szynki
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • garść leśnych grzybów, np. podgrzybków, surowych lub suszonych
  • 2 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta szafranu
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 kg kaszy kukurydzianej
  • pół kostki masła
  • 80 g sera pleśniowego
Smażone grzyby:
  • garść grzybów enoki
  • garść grzybów shimeji
  • 50 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wędliny pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na oleju. Dodaj leśne grzyby oraz posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je najpierw w ciepłej wodzie.
Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk.
Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA