Zapiekanka z puree ziemniaczanym, parmezanem i żółtkiem
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
 - Jakubiak rozgryza Włochy (odc. 1)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Zapiekanki
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia włoska
 
Składniki:
- kilka ziemniaków na puree
 - 2 łyżki masła
 - gałka muszkatołowa
 - pieprz czarny
 - ½ szklanki mleka
 - 2-3 jajka
 - ½ szklanki ricotty
 - ¼ szklanki startego parmezanu
 - kilka liści szpinaku lub rukoli
 - 2 ząbki czosnku
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj czosnek.
Ugotowane ziemniaki lekko podsmaż na patelni z masłem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Wymieszaj w misce starty parmezan i porwaną ricotę. Ubij białka jajek, porcjami dodawaj do serów i delikatnie wymieszaj.
Do naczynia żaroodpornego włóż masę ziemniaczaną, na niej delikatnie połóż żółtka, a następnie masę serową. Piecz ok. 10 minut w 220 stopniach C.
Liście szpinaku umyj, pokrój i przesmaż na oliwie z czosnkiem Podawaj z zapiekanką.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W