Zapiekanka z brokułów z kaszą bulgur w sosie śmietanowym z salsą z zielonych jabłek

Zapiekanka z brokułów z kaszą bulgur w sosie śmietanowym z salsą z zielonych jabłek
Oceń przepis:
68 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Różyczki brokułów zblanszuj i porwij je na mniejsze kawałki. Koper włoski pokrój na małe kawałki. Ząbki czosnku posiekaj, a pomidory i pomarańcze pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos do zapiekanki. Na patelni upraż migdały, dodaj do nich czosnek niedźwiedzi. Uprażone migdały połącz ze śmietaną. Sos dopraw solą i posiekanym świeżym oregano. Na koniec dodaj kaszę bulgur. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz pod przykryciem 10 minut. Kolejne 10 minut piecz bez przykrycia. Przygotuj salsę. Jabłka pokrój w bardzo drobną kostkę. Owoce połącz z posiekanym mango. Salsę dopraw sokiem z limonki i skórką oraz solą. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chilli i listki kolendry. Zapiekankę podawaj z salsą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA