Szybka frittata z kiełbasą, papryką i koperkiem

Szybka frittata z kiełbasą, papryką i koperkiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 8 jajek
  • ½ pęta ulubionej kiełbasy (może być biała albo Podwawelska)
  • 1 szalotka
  • 1 papryka
  • pęczek koperku
  • mrożony groszek (ok. pół szklanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka śmietany
  • odrobina sera dojrzewającego (np. Rubin albo Dziugas)
  • odrobina soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy w misce. Szalotkę i czosnek siekamy.

Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy szalotkę. Po 2 minutach, gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek, a po nim pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Gdy kiełbasa złapie kolor na brzegach, dodajemy miód, papryki w proszku, paprykę świeżą pokrojoną w średnią kostkę oraz groszek. Całość dusimy przez około 3 minuty pod przykryciem.

Do masy jajecznej dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Tak przygotowaną zalewamy wszystkie dodatki na patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 5 minut. Jeśli mamy w domu ser dojrzewający, możemy przed włożeniem posypać frittatę warstwą sera. 

Frittatę podajemy pokrojoną na kawałki, jak pizzę, posypaną posiekanym koprem i skropioną cytryną. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA