Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 100 g sklarowanego masła
  • 2-3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • korzeń imbiru
  • 1 posiekana papryczka piri piri lub 1/2 łyżeczki pokruszonego chili cayenne
  • sól
  • 3 cebule pokrojone w cienkie plastry
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1,5 szklanki pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę z puszki
  • kilka łyżek jogurtu (dowolnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać masło na patelni, dodać kmin i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Dodać ostre papryczki i czosnek, zamieszać, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, smażyć powoli pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli sos jest gęsty rozrzedzić wodą i dusić, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. By sos był bardziej kremowy można przed podaniem dodać jogurt. Podawać posypany posiekaną nacią kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA