Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Oceń przepis:
241 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 1 główka czosnku + ząbki
  • 6-8 listków szałwii
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy suszymy i nacieramy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną szałwią, okładamy plastrami czosnku i wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy z mięsa przyprawy (czosnek i szałwię), nie wyrzucamy ich, obwiązujemy mięso nicią, żeby nadać mu zgrabny kształt pieczeni i obsmażamy na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki masła klarowanego). Przekładamy do brytfanki, dodajemy odłożone przyprawy, główkę czosnku przekrojoną na pół, polewamy masłem spod smażenia oraz pozostałym polewamy ½ szklanki wody. Przykrywamy całość szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z pieca, odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Podajemy z jasnym sosem i ziemniaczkami lub na zimno do kanapek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA