Bakłażany smażone

Bakłażany smażone
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przetwory

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości ok 6 mm.
Każdy z plastrów oprószamy solą i odkładamy na sito, żeby wypuścił sok. Po ok. 15 minutach opłukujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewamy olej na patelni i panierujemy plastry bakłażana w mące. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do miski wlewamy ocet, cukier i za pomocą mieszadła łączymy. Powoli dolewamy oliwę cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowaną bazylię.
W słoiczku na przemian kładziemy plastry bakłażana i oblewamy oliwą. Zakręcamy słoik i trzymamy w lodówce, może tam stać ok. tygodnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA