Kwiaty cukinii podane z pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8-12 kwiatów cukinii (zależnie od wielkości)
- 2 kromki pieczywa na zakwasie, bez skórki
- 200 ml startego sera (Västerbotten, mozzarella lub ementaler)
- 1 łyżka posiekanego koperku lub listków fenkułu
- 1-2 łyżki masła, w temp. pokojowej
- 100 ml mąki
- 2 jajka
- 100 ml oleju do smażenia
- do przybrania: kwiaty rukoli lub szczypiorku
Sałatka:
- 800 g pomidorów w różnych kolorach i rozmiarach
- 3 listki lubczyku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kwiatów cukinii usunąć środki. Posiekać drobno pieczywo, wymieszać z serem, koprem lub fenkułem i masłem na gładką masę. Napełnić kwiaty cukinii do 2/3 wysokości i delikatnie zamknąć, ściskając końce płatków. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na złoto w rozgrzanym oleju.
Pomidory pokroić na duże kawałki, posiekać lubczyk. Składniki sałatki umieścić na patelni, podgrzać lekko, posolić do smaku.
Smażone kwiaty cukinii podawać z sałatką na ciepło, udekorować kwiatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W