Kwiaty cukinii podane z pomidorami
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
 - Rodzaj dania:
 - Dania wegetariańskie
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia skandynawska
 - Ilość osób:
 - 4
 
Składniki:
- 8-12 kwiatów cukinii (zależnie od wielkości)
 - 2 kromki pieczywa na zakwasie, bez skórki
 - 200 ml startego sera (Västerbotten, mozzarella lub ementaler)
 - 1 łyżka posiekanego koperku lub listków fenkułu
 - 1-2 łyżki masła, w temp. pokojowej
 - 100 ml mąki
 - 2 jajka
 - 100 ml oleju do smażenia
 - do przybrania: kwiaty rukoli lub szczypiorku
 
Sałatka:
- 800 g pomidorów w różnych kolorach i rozmiarach
 - 3 listki lubczyku
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kwiatów cukinii usunąć środki. Posiekać drobno pieczywo, wymieszać z serem, koprem lub fenkułem i masłem na gładką masę. Napełnić kwiaty cukinii do 2/3 wysokości i delikatnie zamknąć, ściskając końce płatków. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na złoto w rozgrzanym oleju.
Pomidory pokroić na duże kawałki, posiekać lubczyk. Składniki sałatki umieścić na patelni, podgrzać lekko, posolić do smaku.
Smażone kwiaty cukinii podawać z sałatką na ciepło, udekorować kwiatami.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W