Kozi ser z chlebkiem gahkku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 500 ml
- 100 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml syropu cukrowego
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml mąki żytniej
- ok. 1 l mąki pszennej
Moroszka
- 200 ml maliny moroszki
- 50 ml syropu z pędów świerku
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
Do podania
- kozi ser
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuścić masło, wymieszać z mlekiem, podgrzać do temperatury ok. 37º C. Wlać do dużej miski, dodać drożdże, syrop i sól. Wymieszać dłońmi z mąką żytnią i pszenną na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do rośnięcia na 30 minut.
Moroszkę wymieszać z syropem i imbirem, odstawić.
Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm i 20 cm
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W