Grzyby smażone w cieście

Grzyby smażone w cieście
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.11)
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kapelusze suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków

Ciasto naleśnikowe

  • 0,5 l mleka
  • jajko
  • łyżka oleju
  • tyle łyżek mąki, by ciasto miało konsystencję śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • urozmaicenia: posiekany szczypiorek, zmielony wędzony boczek, tarty oscypek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mikserem zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Grzyby namoczyć w wodzie. Ciasto można urozmaicić dodając posiekany szczypiorek lub tarty oscypek. W wersji z boczkiem, zmielony boczek wysmażyć na suchej patelni, tłuszcz odlać, a drobne skwareczki dodać do ciasta. Grzyby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA