Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym

Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Oceń przepis:
189 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajo + 1 do posmarowania
  • 1 żółtko
  • sól
Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i dosypujemy 2-3 łyżki mąki (lub więcej). Ucieramy na gęstą pastę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cukinię kroimy w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i rozkłócone jaja. Mieszamy widelcem, a później dłońmi lub robotem z zamocowanym hakiem wyrabiamy ciasto.
Jak wszystko ładnie się sklei, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy gęste, gładkie ciasto drożdżowe. Jeśli będzie się kleić, lekko podsypujemy mąką, jeśli będzie zbyt warte dolewamy po trochu mleko.
Jak ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielone przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, po łyżce poszatkowanych ziół i cukinię. Przesmażamy jeszcze chwilę, aż odparuje nadmiar płynu. Ściągamy z patelni i studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm, kawałek ciasta odcinamy, przyda się do dekoracji wierzchu. Do farszu mięsnego dodajemy pokrojony w małą kostkę ser i mieszamy, na koniec wbijamy 2 jaja, żeby masa się połączyła.
Układamy farsz na cieście, zostawiając ok. 2 cm margines z jednej i ok. 4 cm z drugiej strony, smarujemy wolne miejsca rozkłóconym jajem i zwijamy jak roladę. Boki ciasta zawijamy pod spód. Wierzch smarujemy jajem, wycinamy z pozostawionego ciasta dekoracje i przyklejamy je do ciasta.
Na koniec robimy kilka nacięć i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Wierzch powinien mięknie się zarumienić a ciasto podrośnie. Kroimy, jak lekko przestygnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA