Kruchy placek z kiszoną kapustą i ziemniakami

Kruche z kapustą
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Nałożenie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego.
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soi i cukru. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, do wywaru z gotowania kapusty dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i masło. Doprawiamy solą.
Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy białkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek.
Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA