Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola

Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 250 g tortellini faszerowanych szynką prosciutto
  • ½ czerwonej cykorii (włoskie radicchio rosso) pokrojonej w paseczki
  • garść rukoli
  • kilka pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotuj tortellini przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i opłucz pod zimną wodą.
W misce wymieszaj tortellini z czerwoną cykorią, rukolą i pomidorami koktajlowymi. Na suchej patelni upraż orzechy, na koniec wlej miód i gotuj chwilę, by miód się skarmelizował i obtoczył orzechy. Odstaw do wystygnięcia.
W rondelku podgrzej śmietanę. Rozpuść w niej gorgonzolę i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj szczyptę gałki oraz pieprzu. Polej sałatę sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA