Gruszki pieczone z serem pleśniowym podane na sałatce z boczkiem
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 gruszki
- 100 g sera typu Lazur
- 2 łyżki orzechów włoskich
- kilka plastrów wędzonego, parzonego boczku
- mix sałat (rukiew, roszponka, dębowa)
- Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego typu balsam
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- listki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki obieramy i kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i w ich miejsce nakładamy po kawałku sera. Wierzch skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem i wstawiamy do pieca w formie wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 20 minut. 
Podgrzewamy patelnię i na suchej prażymy plastry boczku obracając je, by równo się przyrumieniły. Ściągamy z patelni, jak będą chrupiące, i odsączamy je na papierze kuchennym.
Przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy miód, ocet dodajemy sól i poszatkowany pieprz. Ucieramy stopniowo dolewając oliwę. Dodajemy przyprawy.
Mieszankę sałat kładziemy na talerzu, robiąc miejsce na środku na gorące gruszki. Sałaty skrapiamy dressingiem.
Na środek kładziemy gruszkę, dekorujemy ją plastrami boczku i listkami tymianku, oregano i pietruszki. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.
					Podgrzewamy patelnię i na suchej prażymy plastry boczku obracając je, by równo się przyrumieniły. Ściągamy z patelni, jak będą chrupiące, i odsączamy je na papierze kuchennym.
Przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy miód, ocet dodajemy sól i poszatkowany pieprz. Ucieramy stopniowo dolewając oliwę. Dodajemy przyprawy.
Mieszankę sałat kładziemy na talerzu, robiąc miejsce na środku na gorące gruszki. Sałaty skrapiamy dressingiem.
Na środek kładziemy gruszkę, dekorujemy ją plastrami boczku i listkami tymianku, oregano i pietruszki. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan