Bigos jabłkowy

Bigos wegański z jabłkiem
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 10 wędzonych jabłek lub gruszek
  • 10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc
  • 200 ml whiskey lub burbona
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • olej
  • Przyprawy:
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą jego warstwą. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok. Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną fasolę, starte jabłko, wędzone owoce, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA