Sakura mochi

Sakura mochi
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 100 g mąki shiratama (dostępny od japońskich sklepach spożywczych)
  • 140 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy
20 liści wiśni marynowanych w soli
  • 500 g pasty azuki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Liście z drzew wiśni umyj pod bieżącą wodą. Wymieszaj szklankę wody ze szklanką soli i zanurz w niej liście. Trzymaj w lodówce przez tydzień, a potem wypłucz.

Naleśniki: wymieszaj wodę z mąką shiratama. Dodaj cukier, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwony lub różowy barwnik i mieszaj, aż ciasto zrobi się jasnoróżowe. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Nałóż łyżkę ciasta i rozprowadź wypukłą stroną łyżki. Smaż 30 sekund z każdej strony. Powtórz czynność z resztą ciasta.

Z pasty azuki uformuj kulkę, owiń ją w naleśnikiem, a całość zawiń w liść wiśni. Powtórz wszystko z resztą naleśników.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA