Żeberka wieprzowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 2 kg żeberek wieprzowych
- Marynata sucha:
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu lub pieprzu młotkowanego
- 2 łyżeczki soli
- Marynata mokra:
- sok z 2 pomarańczy
- 1 szklanka daktyli
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeże chili
- 4 czubate łyżeczki koncentratu
- 1/3 szklanki whisky
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- pieprz
- 3 łyżki miodu lipowego
- opcjonalnie woda do dolania, jeśli sos będzie zbyt gęsty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy składniki suchej marynaty i dokładnie obtaczamy w niej żeberka, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej nawet na dobę.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W