Sos krówkowy

Sos krówkowy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Inne

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki masła
  • pokrojonego w kawałki
  • 1 szklanka śmietany
  • ekstrakt waniliowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp cukier do rondelka tak, żeby utworzył się wzgórek. Ostrożnie wlej wodę naokoło kopczyka cukru. Postaw rondel na dużym ogniu i nie mieszaj. Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie prosty syrop. W miarę jak jego temperatura będzie rosła, woda zacznie odparowywać. Kiedy już cała wyparuje, zostanie sam rozpuszczony cukier, który zacznie się coraz bardziej rozgrzewać. Niedługo cukier zmieni kolor na złocisty, kiedy zacznie się to dziać, delikatnie zakręć garnkiem, żeby cukier rozgrzewał się równo. Kiedy masło zrobi się ciemnobrązowe, dodaj masło i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dzięki temu temperatura cukru spadnie i proces karmelizacji się zatrzyma. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Przechowuj w lodówce. Sos po wstawieniu do niej mocno zgęstnieje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA