Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki tłuszczu z kaczki albo oleju
- 4 kacze piersi
- 2 jabłka bez skóry i nasion pokrojone w cienkie plasterki
- 3 duże, rozgniecione szalotki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- sól i pieprz
- pół filiżanki octu cydrowego
- półtorej filiżanki bulionu z kaczki albo kurczaka
- pół filiżanki syropu klonowego
- 1 łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić jabłka i szalotki. Dodać liść laurowy i tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty, wlać ocet i podsmażać wszystko, aż płyn odparuje. Wlać bulion i syrop klonowy, zagotować, zmniejszyć płomień i włożyć piersi. Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut.
Wyłowić mięso i jabłka łyżka cedzakową. Usunąć liść laurowy. Powstały sos podgrzewać przez 10 minut, żeby odparował. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Piersi pokroić. Jabłka rozłożyć na talerzach i przykryć kawałkami mięsa. Polać sosem.
Wyłowić mięso i jabłka łyżka cedzakową. Usunąć liść laurowy. Powstały sos podgrzewać przez 10 minut, żeby odparował. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Piersi pokroić. Jabłka rozłożyć na talerzach i przykryć kawałkami mięsa. Polać sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W