Pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- duży pęczek bazylii (ok. 50 g)
- gruba sól morska
- 1 czubata łyżka orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 czubata łyżka startego pecorino
- kilka kropli soku z cytryny
- ok. 125 ml najlepszej oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzeszki można podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to niezbędne. Zaczynamy od utarcia czosnku z dużą szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy do moździerza bazylię (same listki, gałązki wykorzystajcie do gotowania sosu).
Nie ucieramy zbyt długo ziół, bo zaczną się utleniać, dodajemy orzechy i kontynuujemy ucieranie, następnie dosypujemy ser, a na koniec stopniowo dolewamy oliwę i ucieramy. Doprawiamy ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Pesto nie powinno być zbyt gładkie i jednolite, nie ma być papką jak dla niemowlaka.
Łączymy je np. z gorącym makaronem, lekko rozrzedzając ciepłą wodą spod makaronu, i serwujemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W