Gnocchi ziemniaczane

Gnocchi ziemniaczane
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej + zapas
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Zagnieść elastyczne ciasto z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Jeżeli jest zbyt kleiste dodać mąkę. Zagniatać szybko, bo surowe ciasto ziemniaczane z czasem staje się coraz bardziej wodniste i wymaga dosypywania mąki. Uformować wałek, pokroić małe kluseczki i ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, zamieszać, gotować jeszcze chwilę i odcedzić. Podawać z listkami szałwi usmażonymi na maśle lub z masłem, pieprzem i parmezanem albo z jakimkolwiek innym ulubionym sosem.

W wersji szpinakowej do masy ziemniaczanej dodać uduszony, zmielony i dobrze odciśnięty szpinak.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA