Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki
Oceń przepis:
134 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g drożdży
  • 80 ml ciepłej wody
  • 40 g cukru kryształu
  • 5 g drobnej soli
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • Masa jagodowa:
  • 250 g świeżych/mrożonych jagód
  • 50 g drobnego cukru kryształu
Dodatkowo:
  • 50 g jajek kurzych
  • 10 ml zimnej wody
  • 50 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiać mąkę pszenną na stolnicę lub do miski.
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W zagłębienie w mące wsypać cukier i sól, wlać żółtka oraz rozrobione drożdże w wodzie i całość mieszać. Ciasto najlepiej wyrabiać rękoma, aż nabierze zwartej konsystencji.
Pod koniec wyrabiania dodać delikatnie rozpuszczone masło, najlepiej w konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasta delikatnie je oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jagody po oczyszczeniu umyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i odstawić na bok.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wyrobić ponownie do uzyskania sprężystej konsystencji, wówczas podzielić je na małe kęsy. Uformować w kule, przełożyć na czas rozrostu w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczyć ręką lub wałkiem, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, by lepiej się kleiły podczas składania jagodzianek.
Na środek łyżką nakładać jagody wymieszane z cukrem, sklejać brzegi ciasta i przekładać jagodzianki na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Odstawić jagodzianki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200°C do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA