Domowe jagodzianki
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto drożdżowe
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 30 g drożdży
- 80 ml ciepłej wody
- 40 g cukru kryształu
- 5 g drobnej soli
- 2 żółtka
- 80 g masła
- Masa jagodowa:
- 250 g świeżych/mrożonych jagód
- 50 g drobnego cukru kryształu
Dodatkowo:
- 50 g jajek kurzych
- 10 ml zimnej wody
- 50 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiać mąkę pszenną na stolnicę lub do miski.
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W zagłębienie w mące wsypać cukier i sól, wlać żółtka oraz rozrobione drożdże w wodzie i całość mieszać. Ciasto najlepiej wyrabiać rękoma, aż nabierze zwartej konsystencji.
Pod koniec wyrabiania dodać delikatnie rozpuszczone masło, najlepiej w konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasta delikatnie je oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jagody po oczyszczeniu umyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i odstawić na bok.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wyrobić ponownie do uzyskania sprężystej konsystencji, wówczas podzielić je na małe kęsy. Uformować w kule, przełożyć na czas rozrostu w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczyć ręką lub wałkiem, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, by lepiej się kleiły podczas składania jagodzianek.
Na środek łyżką nakładać jagody wymieszane z cukrem, sklejać brzegi ciasta i przekładać jagodzianki na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Odstawić jagodzianki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200°C do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W zagłębienie w mące wsypać cukier i sól, wlać żółtka oraz rozrobione drożdże w wodzie i całość mieszać. Ciasto najlepiej wyrabiać rękoma, aż nabierze zwartej konsystencji.
Pod koniec wyrabiania dodać delikatnie rozpuszczone masło, najlepiej w konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasta delikatnie je oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jagody po oczyszczeniu umyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i odstawić na bok.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wyrobić ponownie do uzyskania sprężystej konsystencji, wówczas podzielić je na małe kęsy. Uformować w kule, przełożyć na czas rozrostu w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczyć ręką lub wałkiem, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, by lepiej się kleiły podczas składania jagodzianek.
Na środek łyżką nakładać jagody wymieszane z cukrem, sklejać brzegi ciasta i przekładać jagodzianki na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Odstawić jagodzianki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200°C do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W