Wegetariański schabowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka soczewicy
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- majeranek
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki bułki tartej
- pieprz
- sól
- ½ szklanki mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, dodajemy sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka łyżek bułki tartej.
Ciecierzycę i soczewicę odlewamy na sicie, wkładamy do miski. Dodajemy jajko i podsmażoną cebulę. Całość miksujemy krótko tak, by składniki się połączyły, ale by masa nie była za gładka. Odkładamy masę na godzinę do lodówki.
Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą oraz roztrzepane jajo. Formujemy kotlety w dłoniach, obtaczamy delikatnie w mące, jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na patelni na rozgrzanym oleju.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W