Ajerkoniak

Ajerkoniak
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8 dużych bardzo świeżych jaj (wykorzystamy same żółtka)
  • ok. 200 g drobnego cukru do wypieków ew. cukru pudru
  • 500 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego!)
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 350 ml spirytusu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy na inny deser np. bezę, można je zamrozić. Do żółtek dosypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż cały cukier się rozpuści, masa znacznie pojaśnieje i zgęstnieje. Powinna być jasna i puszysta.

Nie przerywając miksowania dodajemy cukier z wanilią i powoli dolewamy mleko, najlepiej cienką stróżką. Następnie zmniejszamy obroty miksera i po łyżeczce wlewamy spirytus. To bardzo istotne, by wlewać alkohol po troszeczku, w przeciwnym wypadku likier się zważy.

Przelewamy likier do eleganckiej karafki i trzymamy w lodówce nawet 6 miesięcy. Najsmaczniejszy jest schłodzony i po minimum 7 dniach od przygotowania, w trakcie stania w lodówce zgęstnieje. Przed nalaniem do kieliszków warto go lekko zamieszać.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA