Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 pomidory
  • garść liści rukoli
  • 1 kalarepa
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 litra wody
  • 200 ml maślanki lub mleka kokosowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrojoną botwinkę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalarepę, pomidory, ogórka i zieleninę. Rozdzielamy do miseczek, zalewamy ostudzoną botwinką i dodajemy kefir lub w wersji wegańskiej mleko kokosowe z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego, ponieważ mleko kokosowe nie jest kwaśne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA