Kurczak z kokosem

Kurczak z kokosem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 6 daktyli (mięsistych)
  • kokos świeży
  • mleko kokosowe
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • 0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • łyżka mąki
  • ryż
  • czarnuszka
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ryż: wlej do garnka trochę oleju, wsyp suchy ryż i podsmaż, aby się zeszklił. Dosyp pół łyżeczki ziaren czarnuszki. Zalej wodą 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykryj szczelną przykrywką i na małym ogniu gotuj ok. 20 min. Po ugotowaniu zamieszaj i zostaw przykryte w cieple przez następne 20 min. Piersi z kurczaka przekrój przez pół, tak jednak, żeby ich nie przeciąć. W środek włóż daktyle i zawiń mięso. Roladki obsmaż na patelni. Wyjmij je delikatnie i przygotuj sos: wlej mleko kokosowe na patelnię, dodaj utłuczone w moździerzu ziarna anyżu, kminu i białego pieprzu oraz sól. Dodaj duże wiórki kokosowe ze ustrugane obieraczką do warzyw ze świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęść rozwodnioną mąką ryżową. Gorące roladki polej sosem i ozdób świeżo ustruganymi wiórami z kokosa. Podawaj z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA