Kawa
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 czubate łyżki kawy na każdą filiżankę wody
  • 2 laski kory cynamonu
  • 6 goździków
  • 10 utłuczonych grubo ziaren anyżu gwiazdkowego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • cukier muscovado do smaku lub alternatywnie lukrecja

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondelka wlej zimną wodę i rozmieszaj w niej kawę, dodaj pozostałe składniki wraz z cukrem. Doprowadź szybko do wrzenia, poczym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Wyjmij cynamon, pozostaw na chwilę, aż kawa osiądzie na dnie i wlej do filiżanek. Kawa musi być podawana na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA