Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Oceń przepis:
Przygotował:
Donna Hay
- Seria kulinarna:
- Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6 dużych plastrów imbiru
- 6 listków limonki kaffir
- 4 oczyszczone łodygi trawy cytrynowej
- tylko białe części
- 1 długa czerwona chili
- bez pestek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 filety z udek kurzych po 125 g
- przekrojone na pół
- 1 ½ szklanki (375 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 80 g listków młodego szpinaku
- listki kolendry
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Imbir, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i chili włożyć do blendera. Zmiksować na gładką masę. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wlać olej i mieszankę z liśćmi limonki kaffir. Smażyć, mieszając przez 4 minuty, aż mieszanka zacznie pachnieć. Wrzucić kurczaka i smażyć przez minutę z każdej strony. Wlać mleczko kokosowe i sos rybny. Dusić, przewracając mięso co 7 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać szpinak. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i z listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W