Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 300-350 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- ¼ szklanki mleka
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- Farsz:
- ok. 0,6 kg śliwek węgierek
- 4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
- 1 łyżka startego imbiru
- 200 g twarogu tłustego
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z cytryny
- 2 żółtka
- 1-2 gałązki rozmarynu
- cynamon + cukier trzcinowy złocisty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy mleko i drożdże. Przelewamy do mąki, dodajemy jaja i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem stacjonarnym i jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder. Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy i podajemy posypany cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W