Napoleonka
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 1 l mleka
- 4 żółtka
- 2 jaja
- 1 laska wanilii
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krem: do miski wsypujemy cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą pianę, dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Mleko zagotowujemy z wanilią. Wlewamy powoli mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 C. Wyrównujemy boki, kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W