Szybki tort z gruszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki + 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 gruszek w syropie
- ½ litra śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 listki żelatyny w płatkach
- ½ szklanki likieru gruszkowego
- sól
- masło
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z ¾ szklanki cukru ubić na białą puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do żółtkowej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę i utrwalić 2 łyżkami cukru. Do masy z żółtek i mąki dodać na początek 3 łyżki piany z białek, (aby rozrzedzić), a następnie delikatnie wmieszać resztę piany. Tortownicę o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę na biszkopt przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku (180 st.C) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu biszkopt przestudzić.
W tym czasie gruszki osączyć z syropu i wysuszyć. Syrop zachować. Żelatynę namoczyć w lodowatej wodzie. Śmietankę ubić i dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder. W 3 łyżkach syropu rozpuścić żelatynę. Do śmietany wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. ½ szklanki likieru zagotować z ½ szklanki syropu i tak powstałym ponczem nasączyć lekko blaty biszkoptu. Na każdy z blatów układać warstwę kremu a w to wciskać cząstki gruszki. Złożyć tort i wysmarować go pozostałym kremem. Odstawić do stężenia. Na koniec udekorować tartą gorzką czekoladą i miętą.
W tym czasie gruszki osączyć z syropu i wysuszyć. Syrop zachować. Żelatynę namoczyć w lodowatej wodzie. Śmietankę ubić i dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder. W 3 łyżkach syropu rozpuścić żelatynę. Do śmietany wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. ½ szklanki likieru zagotować z ½ szklanki syropu i tak powstałym ponczem nasączyć lekko blaty biszkoptu. Na każdy z blatów układać warstwę kremu a w to wciskać cząstki gruszki. Złożyć tort i wysmarować go pozostałym kremem. Odstawić do stężenia. Na koniec udekorować tartą gorzką czekoladą i miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W