Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Adam po pracy
magazyn kulinarny, Polska, 2009, 6 x 25
"Wszystko, co robię, podszyte jest polskością. Ten smak przenika moje potrawy, na nim się wychowałem i do niego zawsze będę wracał." - mówi gospodarz programu Adam Chrząstowski. "Adam po pracy" to sześcioodcinkowa seria pokazująca jak w nowoczesny sposób przyrządzić dania oparte na tradycyjnych polskich smakach.
Program jest smakowitym kąskiem dla osób zapracowanych, które lubią gotować, tęsknią za kuchnią swoich
mam i babć, ale chcą się żywić zdrowo i lekko. Potrawy tradycyjne będą unowocześnione - to zupełnie nowe
spojrzenie na polską kuchnię. Każdy odcinek przedstawia trzy przepisy, na podstawie których można
przygotować pyszny obiad. Tak więc pojawiają się przepisy na przystawki, zupy, dania główne i desery,
dodatkowo Adam Chrząstowski opowiada o winach, radzi jak dobrać odpowiedni trunek do dania. Dania
tworzone przez Chrząstowskiego cechuje nieoczekiwana harmonia smaku, widzowie programu poznają przepisy
na takie rarytasy jak: tatar z łososia na sałatce z ogórka, zupa z nowalijek i koperku, biała zupa rybna, cykoria z
gruszką orzechami i górskim serem, polędwica wołowa na sosie z kurek, kogel mogel z owocami...
Adam Chrząstowski jako kucharz pracował w Szwajcarii, Szanghaju (tu przez kilka lat z powodzeniem prowadził
dwie restauracje) - i Warszawie. Menu, jakie na początku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w
Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta: najlepsza kuchnia stolicy na długo wyznaczyła kulinarny poziom
stołecznych restauracji. Wyzwaniem była również praca w hotelu Rialto, jednak nawet gotowanie w najbardziej
stylowej warszawskiej restauracji nie wyczerpało zasobów kreatywności niepospolitego kucharza. Ostatecznie
osiedlił się - i otworzył własną restaurację - w Krakowie.
- Chciałem czegoś więcej: gotować po swojemu, pod własnym szyldem i rozpoznawalną marką - mówi
Adam Chrząstowski - Ze wspólnikiem postanowiliśmy więc założyć restaurację w Krakowie. Nie tylko dlatego,
że miasto wyjątkowo nam się podoba. Zachwycił nas fakt, że tu tradycja jedzenia poza domem, rytuał spotkania
się przy dobrym winie i posiłku jest na stałe wpisany w rytm życia mieszkańców.
gospodarz programu: Adam Chrząstowski
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź