Saltimbocca - eskalopki cielęce w sosie winnym

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g udźca cielęcego lub polędwiczki wieprzowej
- 200 g szynki dojrzewającej prosciutto crudo
- pęczek świeżej szałwii
- kilka łyżek mąki do oprószenia mięsa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml wytrawnego wina
- duży pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Na każdym plasterku mięsa układamy duży plaster szynki dojrzewającej oraz listek szałwii. Wszystko spinamy wykałaczką. Mięso od strony bez szynki oprószamy mąką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety, najpierw od strony mąki, a następnie od strony szynki (łącznie 2-3 minuty). Gotowe przekładamy na talerz.
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy szparagi 2 minuty we wrzątku.
Patelnię po mięsie deglasujemy winem. Dodajemy też kilka listków szałwii,i a następnie wkręcamy zimne masło, aby sos zemulgował. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem.
Saltimboccę polewamy sosem i podajemy ze szparagami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź