Saltimbocca - eskalopki cielęce w sosie winnym

Saltimbocca - eskalopki cielęce w sosie winnym
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g udźca cielęcego lub polędwiczki wieprzowej
  • 200 g szynki dojrzewającej prosciutto crudo
  • pęczek świeżej szałwii
  • kilka łyżek mąki do oprószenia mięsa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml wytrawnego wina
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso dokładnie rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Na każdym plasterku mięsa układamy duży plaster szynki dojrzewającej oraz listek szałwii. Wszystko spinamy wykałaczką. Mięso od strony bez szynki oprószamy mąką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety, najpierw od strony mąki, a następnie od strony szynki (łącznie 2-3 minuty). Gotowe przekładamy na talerz.

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy szparagi 2 minuty we wrzątku.

Patelnię po mięsie deglasujemy winem. Dodajemy też kilka listków szałwii,i a następnie wkręcamy zimne masło, aby sos zemulgował. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem.

Saltimboccę polewamy sosem i podajemy ze szparagami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA