Sos surowy z różnymi pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 10 suszonych pomidorów w oliwie + oliwa z suszonych pomidorów
- 10 małych pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki pomidorów soleggiatti z puszki
- 2-3 łyżki czarnych oliwek
- 15 drobno porwanych liści bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- garść rukoli
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- świeżo mielony pieprz
- sól
- skórka otarta z cytryny
- parmezan
- 500 g makaronu penne
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory suszone odcedzić z oliwy i pokroić w paseczki. Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki lub jeśli są spore, na ćwiartki. Do dużej miski wlać oliwę, dodać wszystkie pomidory, posiekane zioła, oliwki, czosnek, sól, pieprz i otartą skórkę cytrynową. Wymieszać. Wrzucić do sosu gorący, odcedzony makaron, wymieszać. Jeżeli makaron jest za suchy dodać oliwę z suszonych pomidorów. Posypać rukolą i świeżo tartym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W