Pancakes z sosem waniliowym i kremem orzechowym

Pancakes z sosem waniliowym i kremem orzechowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
Zgrillowani 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 375 ml mleka
  • 75 g roztopionego i wystudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy rafinowany
  • do zabarwienia ciasta: puree ze szpinaku/koncentrat buraczany/kurkuma
Krem z masła orzechowego:
  • 150 g gładkiego masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 60 g cukru pudru
Sos waniliowy:
  • 125 ml śmietanki
  • 125 ml mleka
  • 60 g cukru
  • laska wanilii
Dodatki:
  • świeże owoce (ananas, maliny, czarne porzeczki, itp.)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krem: Masło orzechowe i serek mascarpone ubijamy do połączenia składników, dodajemy cukier puder i ponownie chwilę ubijamy. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do kremu orzechowego i delikatnie mieszamy.

Sos: Laskę z wanilii kroimy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Zagotowujemy mleko i śmietankę wraz z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do masy z żółtek powoli wlewamy cienkim strumieniem mleko. Całość przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje.

Pancakes: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA