Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany nakłuwamy widelcem i układamy przy rozpalonych palnikach gazowych, kilka razy obracamy w trakcie przypiekania tak, by skórka z każdej strony się zwęgliła. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, układamy obok paprykę z wyciętym gniazdem nasiennym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 -220 stopni. Pieczemy, aż skórka na papryce zrobi się czarna, a bakłażan będzie mięciutki w środku.

Następnie obieramy bakłażany ze skórki, podobnie paprykę. Bakłażany odciskamy z nadmiaru soku, np. przez ściereczkę kuchenną i z grubsza szatkujemy. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobniej papryczkę. Dodajemy do całości chili, poszatkowany szczypiorek i natkę pietruszki. W malakserze miksujemy ½ szklanki oliwy, sok z cytryny, z pokrojonym czosnkiem i tahini. Przelewamy całość do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Podajemy po schłodzeniu skropione dodatkową porcją oliwy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA