Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem

Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, pa-prykę bez skórki i cukier. Gotuj około 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następ-nie dodaj sól, ocet winny do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolite purée. Boczek pokrój na cienkie paski i przesmaż na oleju na chrupko. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Obierz ze skórki. Na talerzu wyłóż konfiturę z po-midorów, ułóż kawałki łososia, posyp bobem, chrupiącym boczkiem i udekoruj świeżą bazylią i kiełkami groszku i skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA