Rosół z perliczki

Rosół z perliczki
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Wywar:
  • 1 perliczka
  • ½ niedużego kopru włoskiego
  • 1 mały seler
  • 1 biała cebula
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 5 liści laurowych
Wsad:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka makaronu orzo
  • szklanka pokrojonego dojrzałego pomidora
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa do smażenia
Pesto:
  • 6 zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ćwierć szklanki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym, minimum 5 l garnku umieść perliczkę oraz pozostałe składniki na wywar i zalej wodą. Gotuj około 4 h na małym ogniu.

Seler naciowy posiekaj w cienkie talarki i przesmaż wraz z makaronem orzo na oliwie w umytym garnku. Po kilku minutach dodaj pomidory i duś dosłownie 5 minut, żeby odparowała woda. Zalej odcedzonym wywarem i dopraw solą oraz pieprzem.

Mięso z perliczki oddziel od kości i je poszarp.

Szparagi obierz i odkrój główki, a resztę pokrój jak chcesz i przesmaż na maśle.

Przesmażone szparagi wrzuć do miksera i zmiksuj z pozostałymi składnikami pesto. Dopraw solą i pieprzem.

Rosół przed podaniem ponownie zagotuj, a pod koniec gotowania dodaj główki szparagów.

Podawaj zupę z wkładką oraz porwaną perliczką. Polej na koniec pesto.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA