Postny barszcz

Postny barszcz
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico. Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami. Uważać na ilość pieprzu i czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym serem pokrojonym w kostkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA