Melanzana beccafico
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 bakłażan (ok. 400 g)
- 60 g rodzynek
- 100 g bułki tartej
- 50 g sera pecorino
- 50 g orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cytryna
- 1 szalotka
Dip pomidorowy:
- pomidory koktajlowe z puszki
- oliwa
- oregano
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój bakłażan w plastry, posyp solą i odsącz na sitku, żeby pozbyć się gorzkich soków. Rodzynki zalej wodą na 15 minut, żeby zmiękły.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż bułkę tartą, szalotkę bardzo drobno posiekaną i orzeszki pinii. Poczekaj, aż ostygnie, przełóż do miski i wymieszaj z serem i siekaną pietruszką. Dodaj też rodzynki.
Umyj i osuszysz bakłażan, zgrilluj. Na każdy plaster nałóż farsz i zroluj. Jeżeli sięnie trzyma, można spiąć wykałaczką. Przełóż do brytfanki, miedzy roladki włóż plastry cytryny, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika (200 stopni na 15-20 minut).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W