Samgyeobsal-gui – grillowany boczek wieprzowy

Samgyeobsal-gui – grillowany boczek wieprzowy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 500 g surowego boczku wieprzowego
  • liście sałaty (rzymskiej, karbowanej)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
  • słoiczek kimchi
  • kilka pieczarek i grzybów shitake
  • czerwona cebula
  • pasta ssamjang
  • olej sezamowy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokrój na 3 kawałki. Grzyby shitake pokrój na pół. Kapelusze pieczarek obierz ze skórki. Czosnek pokrój na plasterki. Cebulę w łupinie pokrój na pół lub na grube plastry.

Rozgrzej patelnię do grillowania (bez tłuszczu). Połóż na niej na niej boczek, grzyby, cebulę, trochę kimchi, kapelusze pieczarek, kawałki shitake i plasterki czosnku.

Gdy mięso się przyrumieni, pokrój je nożyczkami na mniejsze kawałki. Grilluj dalej, żeby warzywa przeszły smakiem boczku. Dopraw solą i pieprzem.

Gdy mięso i warzywa są już gotowe, nakładaj ich niewielkie porcje na każdy liść sałaty, dodaj ryż i trochę pasty ssamjang do smaku. Zawiń liście sałaty tak, żeby nadzienie z nich nie wypadało. Smacznego!   

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA