Pierogi z żeberkami

Pierogi z żeberkami
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 ml wrzącej wody
Farsz:
  • 1 kg żeberek wieprzowych cienkich
  • puszka białej fasoli
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • owoc granatu
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka wędzonej papryki
  • po łyżeczce kminu i imbiru
Pasta:
  • 1 szklanka groszku zielonego lekko podgotowanego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeża mięta
  • troche masła
  • 2 łyżki harissy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść i odstawić, by odpoczęło.

Żeberka natrzeć solą, zamarynować w przyprawach i miodzie. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 h.

Po upieczeniu mięso oddzielić od kości, posiekać, dodać sól, puszkę fasoli i sok z grejpfruta. Całość rozgnieść, dodać kuleczki granatu.

Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć ringiem kółka, nałożyć na nie farsz i zlepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku.

Z groszku, soku z limonki, sosu sojowego, mięty, harrisy i masła zblendować pastę. Pierogi podawać z aromatyczną pastą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA